מפגש רשת השותפים 23.6.16: מושב חיזוק מצויינות בפריפריה – גליליום
במפגש הציגה ד"ר יפעת לינדר, מנהלת מיזם גליליום באשכול גליל מזרחי, את הפעילות המקיפה של גליליום לקידום מצוינות במתמטיקה ובמדעים ברמה אזורית
צוות העבודה ביוזמת 5פי2 העוסק בקידום מצוינות במתמטיקה ובמדעים בפריפריה, גיבש הגדרה רב ממדית של הבעיה החברתית-מערכתית. את הגדרת הבעיה כפי שנוסחה על ידי הצוות הציגה ד"ר סלעית רון, אחראית תחום מתמטיקה ומדעים בחותם. כדוגמא לבעיה, הציגה סלעית מצב בו נתקלים מורי חותם לעיתים קרובות: תלמידים רבים שאינם יכולים לענות על השאלה מהו החלום שלהם, ושראיית העתיד אינה ברורה להם. סלעית הציגה את שלושת רכיבי הבעיה בפריפריה: מודלים מנטליים, דפוסי התנהגות של מורים, תלמידים, הורים ורשויות ומבנים מערכתיים המהווים חלק מהבעיה.
המצגת של ד"ר סלעית רון:
לעדכון סטטוס בנושא צוות העבודה לקידום מצוינות בפריפריה, לחצו כאן (נכון ליוני 2016)
ד"ר יפעת לינדר, מנהלת מיזם גליליום באשכול גליל מזרחי, הציגה את הפעילות המקיפה של גליליום לקידום מצוינות במתימטיקה ובמדעים ברמה אזורית על פי רכיבי הבעיה שהצוות הגדיר. יפעת הציגה את מרחב הפעולה האזורי, שיתופי הפעולה שמתקיימים בו, סוגים שונים של פעילויות כולל פתרונות לבעיית המרחק הפיזי והנגישות, פגישות של תלמידים עם דמויות רלוונטיות אקדמיות לחיקוי והעלאת רמת החשיפה שלהם לתחומי המדעים והמחקר בארץ ובעולם.
המצגת של ד"ר יפעת לינדר:
להלן נקודות מרכזיות שעלו בדיון:
- הובלה מקומית הנשענת על כוחות מקומיים ונכסים קיימים היא המפתח לקידום הפריפריה ולתהליכים ארוכי טווח.
- למנהלי מחלקות חינוך ברשויות המקומיות ולמנהלי בתי הספר יש תפקיד מרכזי בהובלה. יש להשקיע ולטפח תשתיות וכלים להובלה ומנהיגות.
- הרשויות המקומיות מהוות סוכן שינוי מרכזי בפריפריה. יש לאפשר גמישות וקבלת החלטות של הרשות המקומית בכל תהליך שינוי.
- לתעשייה יש תפקיד ביצירת מקומות עבודה איכותיים בפריפריה. מרכיב התעסוקה הינו מרכיב קריטי בכל תהליך שינוי. תעסוקה איכותית בתחומי התעשייה מסייעת ביצירת תמונת עתיד רלוונטית לתלמידים המעוניינים בתחומי מדע וטכנולוגיה.
- קיימת שונות גדולה בין אזורים שונים בפריפריה הגיאוגרפית. בעיקר צוינו ההבדלים בין צפון הארץ לדרום הארץ. כל אזור דורש פתרונות יחודיים בהתאם למאפיינים המקומיים. סוגיה מרכזית הינה ההתמודדות עם המרחק הפיזי-גאוגרפי של הפריפריה.
- הטכנולוגיה יכולה לסייע בגישור על פערים כתוצאה ממרחק גאוגרפי ועם זאת הסוגיה מחייבת פתרון רחב יותר. תקשורת מרחוק יכולה לסייע בהכשרות מורים ולהוראה ולמידה של תלמידים. זו מיומנות התואמת את המאה ה-21 וזמינה לכל תלמיד ומורה. עם זאת, טכנולוגיה אינה יכולה לבוא במקום מפגש פנים אל פנים. לצורך כך יש להבטיח כי השירותים השונים: הכשרות, אקדמיה וכו' יגיעו אל הפריפריה.
- גמישות מהווה מרכיב קריטי וחשוב בתפיסה המאפשרת פתרון לפריפריה
תגיות:
גליליוםיוזמת 5פי2מצוינות במתמטיקה ומדעיםמצוינות בפריפירה